lauantai 19. maaliskuuta 2016

BackHOMEkoti

Kuvittele jos sun pitäis lähteä omasta tuvasta ihan kahta kättä heiluttaen ja muuttaa vuokralle, hakea kaupasta peitot ja tyynyt, että pääsee illalla nukkumaan. Karua, mutta meille totta. Ollaan pariskunta Etelä-Pohjanmaalta joka osti talon Ruhasta 2014 kesällä, missä asuttiin neljä homeen kyllästämää kuukautta, kunnes tuo talo ajoi meidät pois. 







Oikeustaisteluiden ja kaiken maailman epäonnistumisten jälkeen ollaan siinä tilanteessa, että taloa ruvetaan korjaamaan, eli käytännössä puretaan koko tupa sisältä ja rakennetaan uusiksi. Hirsirunko ja ulkovuoraus taitaa jäädä, muuten kaikki on uusittava. Vaihtoehtoja ei tilanne paljon anna, asuntolaina on ja vastapuolelta saatiin hinnaalennus ja sekin oli kovan takana, eikä riitä alkuunkaan remonttiin kun siitä vähennetään asianajajan kulut ja muut. Käräjäoikeudessa vastapuoli kuitenkin tuomittiin kaupan purkuun ja maksamaan meidän kaikki kulut, silti tilanne on tämä, kieltämättä meni usko oikeudenmukaisuuteen ja oikeuslaitokseen. Vuokralla asuminen ja asuntolainan lyhentäminen samalla ei ole herkkua ja kaks jästipäätä päätti, että me halutaan takasi kotia. Sen siitä saa kun kahta pohjalaasta päätä lyödään yhteen!








Lähes koko irtaimisto meni uusiksi, vaatteet, huonekalut, kaikki oli käyttökelvottomia, koska niistä sai oireita. Olihan se raakaa lähteä kotoa kun mitään ei voinut ottaa mukaan! Oireet loppui heti muuton jälkeen, mikä oli helpotus. Taloudellisesti tämä on valtava kriisi. Ajattele jos joutuisit ostaa/hankkia kaikki vaatteet, huonekalut, peitot, tyynyt, lasten lelut, ym. ym. uusiksi ja vielä samalla maksaa vuokraa evakkoasunnosta ja asuntolainaa. Pääsiäisenä 2015 poltettiin kokkoa omalla tontilla, siinä roihus komiasti kuulkaa "rahaa". Lisäksi tosiaan kaikki muut kulut mitä tutkimukset ja käräjäoikeus toi tullessaan. Joku joskus kysyi että "miten sä jaksat tuon kaiken" Vastasin että "Ei oo paljon vaihtoehtoja" 



Tässä blogissa aiotaan kertoa ihan rehellisesti siitä v**utuksen määrästä mitä tämä asia on tuonut tullessaan. Ettei menisi aivan liian synkäksi tämä touhu, juttua höystetään pohjalaasella sisulla ja huumorilla. Samalla jaetaan arvokastakin tietoa homehelvetistä ja kerrotaan kuvien kera miten remontti etenee vaiheittain. Naisena minä varmasti kirjoittelen hieman tunteellisesti asioista, mutta siihen kun lisätään miehen remonttikuvat ja kommentit niin kasassa on aika unisex paketti luettavaksi. Myöhemmin tullaan vielä kertomaan tarkemmin oireista, havainnoista, lyhyesti oikeusjutusta, evakossa asumisesta ja tietysti remontoimisesta ja sen suunnittelusta. 



Maanantaina 14.3.2016 saatiin asianajajalta puhelu, vastapuoli on hyväksynyt ehdotuksemme ja nimet laitetaan paperiin. Varmistui siis tieto että remontti voi alkaa! Samana päivänä tätä blogia alettiin kirjoitella. 

Jo tässä vaiheessa kiitämme suuresti kahta paikallista yritystä tulevasta yhteistyöstä ja lahjoituksista. Kiitos VV-Kuivaus joka lähtee mukaan projektiin ja siitä kirjoitellaan lisää vielä myöhemmin. Kiitos myös Tessanic Oy:lle joka tarjoaa apuvoimia remonttiin. Purkuhommia siis tiedossa lähiaikoina. Tervetuloa lukemaan kahden jääräpään taistelua ja surkuhupaisaa arkea remontin keskellä!



Meidän koti, homekoti

18 kommenttia:

  1. Samassa tilanteessa 15 vuotta sitten. Me vaan ei päästy koskaan takaisin kotiin. Onnea ja jaksamista raskaaseen matkaan!

    VastaaPoista
  2. Samassa tilanteessa 15 vuotta sitten. Me vaan ei päästy koskaan takaisin kotiin. Onnea ja jaksamista raskaaseen matkaan!

    VastaaPoista
  3. Lueppa Blogia peiponpesässä .....peiponpesassa.blogspot.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anteeksi kun sählään kommenttien kanssa ja tulee tuplana. Tarina on kuin kopio omastamme.

      Poista
  4. Huhhuh, kyllä siinä pohojalaasta sisua koetellaan. Tsemppiä :)

    VastaaPoista
  5. Voi ei! Niin kauniin näköistä.

    Meillä myös oli kylpyhuoneessa kosteusvaurio, josta haastetaan jo entiset omistajat oikeuteen. Lisäksi epäillään, että jossain muuallakin voi olla - ollaan teettämässä lisätutkimuksia. Talossa mummolamainen haju, itsehän ei sitä haisteta. Mutta meillä ei onneksi ole mitään oireita. Eletään huolestuttavia ja rankkoja aikoja. Paljon kysyy henkistä kanttia. Mekin ostettiin tämä talo 9/-14.
    Liitynpä lukijaksi :) Tsemppiä teille!!

    VastaaPoista
  6. Kiitos tsempeistä ja tervetuloa lukijaksi =)Paljon voimia sinne myös taisteluun. Eihän sitä homeen hajua itse talossa asuessa haistakaan. Hyvä että olette säästynyt oireilta.

    VastaaPoista
  7. Hei, olisi kiva tietää, miten on mahdollista että myyjä tuomittiin kaupan purkiin, mutta sitä ei tapahtunutkaan? Olivatko he sit "varattomia"?

    Seuraan mielenkinnolla blogia!

    VastaaPoista
  8. Vastapuoli ei pystynyt kyseistä summaa meille suorittaa, eikä saanut pankista lainaa siihen. =/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin meilläkin. Olivat vaarattomia ja tehneet hurjasti lisävelkaa. Heidän uusi talonsa myytiin pakkohuutokaupassa, mutta pankki vei ne rahat koska on aina ensisijainen velkoja ja yksityinen saaja jää toiseksi. Jäimme siis ilman.

      Poista
    2. Ihan käsittämätöntä että se voikin mennä noin :(

      Poista
  9. Näyttää tutulta tuo talo, ollaan luultavasti käyty itse katsomassa sitä vuonna 2008. Tehtiin melkein tarjous, mutta jo silloin havaittiin merkkejä siitä ettei kaikki oo ok. Taloon on näköjään tehty myöhemmin ulkosivuremontti.

    VastaaPoista
  10. Ok, no me se sitten lopulta ostettiin. Mitä huomasitte tuolloin?

    VastaaPoista
  11. Olikos teillä sädesientä sitten kun kaikki piti polttaa? Eikös tupa pitäisi sellasessa tilanteessa laittaa kivijalkaan saakka maantasalle.. ainakin näin olen ymmärtänyt että kaikki pitää polttaa/myrkyttää..:/

    VastaaPoista
  12. Sädesientä on takkapuissakin jokka kannetaan sisään. Kaikki riippuu vahingon suuruudesta. Lähtisin purkamaan koko talon jos aiheuttaja olis lattiasieni. Koko talo tullaan myrkyttämään.

    VastaaPoista
  13. Hei, nyt löysin tieni myös tänne ja samaa taloa ollaan oltu ostamassa joskus.. olisko tuo 2008 myös lähellä sitä aikaa. Tai aiemmin. Meillä kävi lasteni sukulaismies lämpökameralla tms katsomassa sekä omasta suvustani pari osaavaa miestä kertomassa mielipiteitään ja päädyttiin siihen ettei aleta kauppaa enempää hieromaan. Tsemppiä teille hurjasti ja voimia urakkaan! - Jenni

    VastaaPoista
  14. 2008 paikkeilla on talon ostanut sen entinen omistaja. Me ostettiin sitten 2014 kesällä. Urakka on valtava, mutta toivotaan että se palkitsee =)

    VastaaPoista