tiistai 22. maaliskuuta 2016

Unelmia ja purkuhommia

Tänään taas isäntä on purkamassa paikkoja iltamyöhään, laittoi sieltä vähän kuvamateriaalia. Minä yövuoroissa ja nukun päivät. Pääsen vasta pääsiäisenä auttamaan. Pääsiäiskokkoon tulee mukavasti rompetta, taitaa tulla kuulkaa komein kokko Ruhas, eipähän tarvi risuja keräillä poltettavaksi. Kätevää kun säästetään samalla jätekustannuksissa edes vähän.


Mentiin olohuoneen seinästä läpi. Peliästyttiin jo perseettömäksi kun vastaan tuli vaan lautaa,
ei hirrestä tietoakaan, mutta kyseessä oli vanha oviaukko =D Uusia löydöksiä ei tullut vastaan.




Kyselyitä aiheesta on tullut valtavasti, vastailemme parhaamme mukaa viesteihinne. Kiitos viesteistä, hyvä että ollaan saatu porukkaa aktiiviseksi. Eli sovinto on nyt paperilla, hovioikeuden vahvistamana. Tämä tarkoittaa siis sitä, että ensi kuussa saamme vastapuolelta suorituksen, eli hinnan alennuksen. Ennen tätä vastapuoli tuomittiin maksamaan käräjäoikeudessa kaikki kulut ja kauppa olisi pitänyt purkaa. Hän ei kuitenkaan suoritukseen pystynyt ja vaihtoehtoisesti olisimme voineet lähteä hovioikeuteen, josta lisäkuluja olisi tullut taas. Pahimmassa tapauksessa vastapuoli olisi joutunut ulosottoon ja olisimme saaneet kuukausisuorituksia, jotka ei olisi kattanut edes asuntolainan, käräjä- ja hovioikeudesta syntyneiden lainojen korkoja.


Keittiö ennen purkua

Kaikki pois vaan!

Teemme suurimman osan siis työstä itse, kaiken mitä saa ja pystyy tehdä. Spontaanisti kaksi paikallista yritystä lähti jo projektiin mukaan. Olimme erittäin iloisia ja yllättyneitä heidän antamista lahjoituksista. Kaikki, pienetkin lahjoitukset ovat erittäin tervetulleita. Tarvetta on mm. eristeet, villat, puutavara, kalusteet, listat, maalit, naulat, ruuvit, huonekalut, käytännössä kaikelle. Melkein koko irtaimistokin kun meni. Tasan vuosi sitten poltettiin sitä kokkoa. Pakolliset ostettiin heti tuonne evakkoon muuttaessa. Sohva, sängyt, pari mattoa, pesukoneet ja vaatteita. Sukulaisilta tuli lahjoituksena mm. pyyhkeitä ja mattoja.

Kun kotiin päästään taas muuttamaan, niin eihän meillä ole sinne oikein mitään, mutta pikku hiljaa yritetään sitten hankkia mitä tarvitsee. Kunhan nyt on nuo perus systeemit, että arki sujuu. Elämänarvot menee kyllä uusiksi, jos tällaisesta meinaa selvitä. Kun menettää lähes kaiken, mitä omistaa, ei voi enää arvostaa materiaa ja rahaa samalla tavalla mitä ennen. Pääasia että ollaan kaikki terveitä, on ruokaa ja katto pään päällä. Valtiohan ei auta työssä käyvää, ihan normaalisti tienaavaa tässä tilanteessa mitenkään. Kaikki mahdolliset oljenkorret on kuitenkin kyselty. Jos ei olisi tuloja niin saisi apua. Kenen palkat riittää kahden asunnon kulujen maksamiseen, oikeuskuluihin ja koko irtaimiston uudelleen hankkimiseen? Monista muista vähemmistöistä kyllä huolehditaan, hometalon omistajat alkaa olla jo iso vähemmistö joka valitettavasti vaan ei kiinnosta ketään. Toivotaan että saadaan joskus muutosta parempaan päin.


Kuistin lattiassa näkyy aukko mistä pahimmat löydökset oli. Kuivaltahan tuo näyttää.
Haju oli sitten ihan toinen juttu!


Kuistin seinän purkua. Tykkäsin niin tuosta harmaasta laminaatista.
Kuvassa näkyy myös vähän peiliä minkä itse maalasin ja tuunasin. Siellä sekin nyt on, en tiedä saisinko puhtaaksi jotenkin kun on kuitenkin metallia ja peiliä, pitää yrittää.



Lisää vastauksia kysymyksiinne. Miten hometalon sitten tunnistaa? Hajusta, terve talo ei yleensä haise. Tai sitten ei välttämättä mitenkään. Mielestäni varmin tapa on tilata homekoira. Ehdottomasti suosittelen,  jos olet ostamassa taloa tai epäilet, että talossasi saattaisi olla hometta. Muutama sata euroa siitä mielenrauhasta on todella vähän. Koira merkkaa paikan, sen jälkeen aukomaan ja tutkimaan.


Talossamme oli tehty kuntotarkastus ennen kun sen ostimme, mitään poikkeavaa ei raporteista selvinnyt. Paljon oli remontoitu, katto uusittu yms. Kaikki tuntui olevan kunnossa. Eikä ilman oireita oltaisi varmasti pitkiin aikoihin epäilty edes mitään.


Oireet alkoivat heti kun muutettiin, kauan kesti tajuta, että ne oikeasti johtuu siitä talosta. Oireista ensimmäisenä tuli jatkuva yskä ja nuha. Seuraavana tuli väsymys, mikä ei todellakaan mennyt ohi nukkumalla. Kylmiä väristyksiä, ihan kuin kuume olisi välillä noussut. Kuumeilukin oli yksi oireista, pientä lämpöä tai äkillisiä kuumepiikkejä. Huimausta, päänsärkyä, nenäverenvuotoa, ihottumaa ja sekavaa oloa, ihan kuin kännipäissään olisi ollut, mutta ei ollu yhtään silti hauskaa. Tarkkailkaa oireitanne! Me kuitenkin selvittiin jotenkuten fyysisesti terveinä. Henkisesti tästä ei selvitä varmasti ihan täysin koskaan. Lujille se ainakin ottaa.


Seuraavalla kerralla kerron tarkemmin irtaimiston puhdistuksesta ja päivitän remontin tilannetta.

Voimia kaikille jotka vastaavassa tilanteessa, älkää perhana antako periksi ja jos teillä on kumppani, pitäkää toisistanne huolta! Ei kannata homeen antaa pilata parisuhdetta =)
Palataan astialle ja Hyvää Pääsiäistä!

8 kommenttia:

  1. Hei, olisi mielenkiintoista tietää, miksi talonne oli kärsinyt kosteus- ja homevaurion? Tärkeää on korjata se syy, eikä vain vahinkoja. Upeaa, että joku jaksaa tämmöisen katastrofin keskellä blogata.

    VastaaPoista
  2. Kuistilla ollut joskus ed. omistajan aikana pakastin joka sulanut lattialle. Korjattu huonosti tuolloin ja siitä johtuu kuistin vauriot. Saunan puolella piipunjuuresta tullut vesi sisälle niin että kattotuolit sai pökkiä hajalle. Hirren ja ulkovuorauksen välissä bitumihuopaa. Kaiken kukkuraksi vielä eristetty umpeen katot ilman tuuletusrakoa.

    VastaaPoista
  3. Miten te sitten uskalsitte ostaa talon joka haisee? Siellä täytyi siis haista, kun nuon mittavat vahingot.

    VastaaPoista
  4. Ei huomattavaa hajua talossa ollut vasta kun syksy, kosteat kelit ja lämmitykausi alkoi. Enkä kyllä ole ennen homeen hajua tunnistanutkaan. Nyt haistan ja tunnistan sen kyllä. Kuiva kesä oli ja hajut pysyi poissa. Eikä hajua huomaa talossa asuessa, vasta jos on pitkään poissa välillä.

    VastaaPoista
  5. Homeitahan on montaa lajia ja jotkut täysin hajuttomiakin.

    VastaaPoista
  6. Aivan. Kurja juttu! Tsemppiä teille kunnostustöihin! :)

    VastaaPoista
  7. Mitä käytännössä tämän hinnanalennus teidän tilanteessa on?

    VastaaPoista
  8. Käytännössä tarkoittaa sitä kun kaikki asianajajan kulut ja muut kulut saamastamme summasta otetaan pois niin hyvin pieni osa jää remonttiin. Remontin hinta-arvio on kuitenkin ollut keskimäärin 140 000 euroa.

    VastaaPoista